Een defibrillator zou tussen de 7 en 10 jaar moeten meegaan. Ik zit binnenkort aan nummer 4 op 12 jaar tijd.
In september 2019 bleek de batterij met 15% gedaald te zijn. Iets om het jaar en maanden daarop in het oog te houden. In maart, de eerste week van de lockdown had ik een afspraak bij de cardioloog voor het uitlezen van de gegevens van mijn icd. Dat was zeer vreemd want ik was precies in een spookstad beland in dat ziekenhuis. Maar gelukkig bleek de batterij nog op 13% te staan. Ik kon gerust nog enkele weken of maanden verder. De eerst volgende afspraak werd ingepland in juni. Ik vond dat vooral onrustwekkend dat het ziekenhuis zoveel weken geen raadplegingen zou uitvoeren en kon toen alleen maar denken dat die Corona nog een hele tijd zou aanslepen. Weken en maanden gingen voorbij en ik bleef met veel vragen zitten, waar niemand een antwoord kon op geven. Begin juni keek ik met heel veel spanning naar de nieuwe gegevens van mijn icd. 10%, blijkt toch stilaan spannend te worden. Maar met het hele Corona en ziekenhuis gedoe, besluit de cardioloog om nog even te wachten tot september. Hij wenste me eerst nog een heerlijke, zorgeloze zomer met ons gezin en mijn bloemen.
15 september zat ik met een klein hartje bij de cardioloog. Bij het uitlezen van de gegevens staat de batterij van de icd in het rood. 4% is nog net op het nippertje. Dus nu is alles gepland voor de ingreep en de plaatsing van de nieuwe s-icd. Maandag, na mijn verjaardagsweekend ga ik op raadpleging voor de laatste onderzoeken en de week daarop is de vervanging. Als ik het zo schrijf lijkt het wel of ik met de auto naar de garage moet voor een nieuwe batterij. ;)
Ik heb geen idee wat me te wachten staat want deze ingreep is voor mij de eerste keer. Bij de laatste ingreep werd ook de andere defibrillator verwijderd met extractie van de lead uit het hart. Nu is het alleen de plaatsing. Maar of er ook een nieuwe lead gestoken moet worden, is nog de vraag. En dan hebben we het nog niet gehad over Corona. De cijfers zijn niet goed, en ik ben er niet gerust in. Het ergste van de ingreep en opname zou zijn dat ik het helemaal alleen zou moeten doen. Wakker worden uit de narcose en zo ziek zijn nadat er aan je hart en in je lijf gewerkt is, dat doet iets met je. Ik hoop zo dat Steven die dag toch bij mij mag zijn of blijven. Nog 11 zeer spannende dagen.
Het is de eerste keer dat ik zo goed voorbereid ben om naar het ziekenhuis te gaan. Toen ik mezelf dat hoorde zeggen moest ik wel lachen. Want het is ook gewoon de eerste keer dat ik gepland naar het ziekenhuis ga. De andere keren waren ofwel via de ambulance, spoed of door een oproep van de dienst cardiologie omdat mijn icd vreemde metingen doorgaf via telemetrie.
Ik ervaar deze maanden een soort van nestdrang. De zotste dingen ben ik hier in huis aan het doen. Zo had ik in augustus al alle sjaals, winterjassen gesorteerd en gewassen klaarliggen. Of ben ik de badkamerkasten beginnen uitwassen. Maar ook in mijn bloementuin wil ik graag zoveel mogelijk nog in orde hebben. Mijn bureau (atelier) ligt vol met kraftzakjes met bloemenzaadjes, en boeketten droogbloemen. Ik heb in de tuin zelfs al enkele vakken opnieuw ingezaaid. Het is de chaos in mijn hoofd die moet stilgelegd worden. Maar ook het gevoel dat ik ruimte ga nodig hebben voor mijn herstel. Dat het huishouden even zonder mij kan draaien. Ook al heb ik een topteam achter mij staan, en kan ik het met een gerust hart achterlaten, het geeft me toch wat meer rust.
Alles komt goed, daar twijfel ik niet aan. En het is de minst zware ingreep die ik al heb moeten ondergaan (vermoed ik) maar toch wou ik dat het al achter de rug was.