Made by Ellemieke
  • about me
  • Hart voor bloemen
  • (foto)blogje
  • Fleur d'Ellemieke
  • Recepten Hart voor bloemen
  • shoots by Ellemieke
  • 365 vreugdedansjes 2014
  • dagboekje vanuit post cardiale intensieve (2012/2015/2020)
  • contact Ellemieke

de start van ons bijenseizoen 2021

26/2/2021

0 Comments

 
Picture
Voor alle imkers is het uitkijken naar de lente en hopen dat onze bijenvolkjes de winter goed doorgekomen zijn. Je moet goed voor je bijtjes zorgen, maar ook al ben je een jarenlange ervaren bijenhouder, je hebt het niet allemaal in de hand.

Vorig jaar zijn we met 7 bijenvolkjes de winter ingegaan. Het kleinste volkje heeft het niet gehaald, maar al de andere zijn super goed gestart. Vooral na die laatste winterprik was het toch even bang afwachten. Afgelopen week heb ik vaak naast de kasten gezeten om ze te observeren en te fotograferen. Fascinerend om te zien en te bestuderen. Ook al is het nog vroeg op het jaar en zijn we eigenlijk nog winter, halen de bijtjes al heel wat stuifmeel binnen. Met momenten zijn ze zo volgeladen dat ze helemaal geel gekleurd zijn. Zelfs de vliegplank had een geel stuifmeellaagje gekregen.

Ik laat het even zien in foto's van donderdag.
Picture
Picture
Picture
Had ik jullie trouwens al verteld dat mijn papa en ik ons getuigschrift behaald hebben? Officieel zelfs, uitgereikt door de Vlaamse overheid en het Vlaams-Brabants verbond van imkersverenigingen. Al leren we nog elke dag bij, en voelen we ons nog heel onzeker, maar het is zo ontzettend interessant om alles te leren over deze hardwerkende dames. Lieze is ondertussen ook al mee aan het imkeren en heeft haar eigen volkje. Vorige week in de vakantie heeft ze de nieuwe kasten alvast geverfd en ze voorzien van een mooi kleurtje. 
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Alsook nog een filmpje van al onze volkjes samen. Het doet ons nu nog meer verlangen naar de lente. 
0 Comments

zaaien; als je de lente voelt kriebelen

21/2/2021

4 Comments

 
Picture
Vorige week zaten we nog midden in de winter met sneeuw en bevroren tenen. Een week later lopen we te dromen van de lente en kunnen we buiten zonder jas. Wat hebben we hier toch naar uitgekeken! Ook al kan er nog een serieuze winterprik komen, dit pakken ze ons toch al niet meer af!
Die eerste zonnestraaltjes doen ons ook al verlangen naar de bloemen- en moestuin. Zaaien, wroeten in de aarde, zaadjes uitkiezen en plannen maken. Net als alle tuinliefhebbers, dook ik deze week ook in de tuin. 

Onze witgekalkte serre kreeg een poets- en opruimbeurt, net als alle potjes en bakjes. Mijn lijst met bloemenzaadjes is bijgewerkt en mijn plan ligt klaar. Maar alles op z'n tijd. 
Picture
Picture
Picture
Hierbij deel ik eens welke manieren ik gebruik om te zaaien. Want zelfs met een klein tuintje of op een balkon kan je al bloemetjes zaaien om deze zomer je eigen boeketje te knippen. Dat hoeft zeker niet groots en veel te zijn. 
Picture
Picture
Picture
Wil je geen plastic potjes in huis halen, dan kan dat ook simpel met lege wc-rolletjes of krantenpapier. 
Mijn eerste bloemenjaar zaaide ik alles voor in wc-rolletjes. Hierbij knip je 4 sneetjes van 2cm in de onderkant van het rolletje, dan plooi je de randjes zodat het in elkaar haakt. 
Let wel op dat de rolletjes niet te dicht op elkaar staan en niet gaan schimmelen! Je kan deze plantjes met het rolletje zo in de tuin zetten van zodra het plantje groot genoeg is. 
Picture
Picture
Een andere manier is het gebruik van krantenpapier en een stampertje. voor papieren kweekpotjes. Je knipt of scheurt slierten papier af en draait het rond de stamper. Plooi het uitstekende randje naar binnen en druk het vast op het voetje. Dan is jouw potje al klaar om te vullen met stek- of potgrond. Ook deze kan je zo in de grond steken, met het papiertje enal.
​Dit is trouwens heel leuk om samen met kinderen te doen. Zo ging ik al eens zonnebloemen zaaien in de kleuterschool en maakten we samen deze kweekpotjes.  
Picture
We hebben van vorige jaren ook nog heel wat plastic zaaitrays en potjes liggen. Deze gaan we zeker ook nog opnieuw gebruiken. Let er wel op dat je de potjes proper maakt voordat je ze opnieuw gaat gebruiken. Ziektes en schimmels wil je niet in bij je nieuwe zaailingen. Maar ook lege botervlootjes, ijsdozen of doosjes van afhaaleten kan je hergebruiken. Kijk maar eens rond en je zal zeker het één en ander vinden. 

Dit jaar speelde ik een beetje vals met een extra kerstcadeautje. Ik kocht voor Steven en mijn papa een pottenpers. Een cadeautje uitkiezen dat je zelf ook wel tof vindt, is dubbel plezier!
Steven gebruikte het al voor het zaaien op zijn werk. En deze week ging ik er ook eens mee aan de slag. Dit is vooral ook een aanrader als je niet wil zitten prutsen met plastic potjes. 
Je perst de grond samen en vormt er zo potjes mee. In het midden heb je een gaatje voor het planten van uw zaadje. 

Bij deze alvast een filmpje hoe je hiermee aan de slag gaat. 
Gebruik zaai- en stekgrond die je fijn maakt zodat je geen klonters meer hebt. Meng er flink wat water onder zodat de grond goed samenkleeft. Druk het in de pers, veeg de randjes af en druk nog eens goed aan. Losklikken in een bak en klaar om te zaaien.  
Picture
Picture
​Heb je ondertussen al uitgezocht waarmee je aan de slag wil, dan is het tijd om de zaadjes boven te halen! Benieuwd waar jullie voorkeur naar uit gaat. 
Picture
4 Comments

    Archives

    August 2022
    June 2021
    May 2021
    February 2021
    January 2021
    November 2020
    July 2020
    June 2020
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    December 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.