500 gr tarwebloem
30 gr olijfolie + extra voor de afwerking
330 gr water (kamertemperatuur)
100gr vloeibare zuurdesem
3,5 gr droge gist
10 gr fijn zout
snuifje grof zout/ Himalaya zout
enkele takjes rozemarijn,
kruiden naar smaak en eetbare bloemen voor afwerking.
De vloeibare zuurdesem maak je de avond of
10u tot 12u op voorhand, als volgt:
50 gr bloem (25gr volkoren + 25gr tarwe)
50 gr water
koffielepel starter van zuurdesem
Meng de bloem, het zuurdesem, water, gist en het fijn zout gedurende 5 minuten op lage snelheid in uw mengkom. Daarna doe je dit ook nog 10 minuten op een hoge snelheid. Enkele minuten voor het einde voeg je de olijfolie en de rozemarijn toe.
Vorm een bal van het deeg en dek het af met een vochtige doek. Laat 1 uur rijzen en vouw het deeg dubbel; laat nu nog 1 uur verder rijzen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop, druk het met je vingers voorzichtig uit tot het de hele plaat bedekt. Dek het opnieuw af met een vochtige doek en laat nogmaals 1,5 uur rijzen.
Verwarm de oven op 230 graden en plaats onderaan een tweede bakplaat of bakvorm.
Maak met je vingers kuiltjes in het deeg en giet in elk kuiltje een klein beetje goeie olijfolie. Versier en beleg verder met kruiden en/of bloemen. Wil je het als basis houden, dan gebruik je alleen rozemarijn.
Ik gebruikte voor deze tomaatjes (binnenkort nog leuker met de gele en oranje tomaatjes), paprika, tijm, rozemarijn, basilicum.
Strooi er ook nog grof zout en Himalaya zout over. Daar moet je zeker niet zuinig mee zijn!
Vlak voordat je de focaccia in de oven plaatst, giet je 50ml water op de onderste bakplaat. Dit zorgt ervoor dat je stoom creëert wat voor een heerlijk korstje zal zorgen. Bak de focaccia 15 tot 20 minuten en laat even afkoelen op een rooster. Werk eventueel nog verder af met eetbare bloemetjes zoals de Oost-Indische kers.
Heerlijk op een zomerse dag in de tuin of bij een picknick!