We werden er hartelijk onthaald met de nodige tijd, uitleg en rondleiding. Op dat moment wist de leerkracht ons Lieze zelfs te overtuigen om te starten met Latijn, ook al hadden we nog geen beslissing genomen.
Nog diezelfde week zijn we terug naar deze school gegaan voor Lieze haar inschrijving. Dat was dan natuurlijk ook het moment dat we onze hartjesziekte moesten bespreken. Voor mijn geruststelling, maar ook zodat Lieze zich veilig kan voelen én omdat de school moet weten wat er kan gebeuren. Momenteel doet de medicatie zijn werk en zijn er geen onregelmatigheden op te sporen bij ons Lieze. Maar voorzichtigheid is zeker aangewezen, zeker naar de komende tijd bij de start van de puberteit omdat het risico dan groter wordt. Het is niet altijd gemakkelijk om ons probleem op tafel te leggen. Het is zoeken naar een evenwicht naar alert blijven, mensen niet onnodig ongerust maken maar er ook niet onverschillig bij blijven.
Dat er in de buurt een AED aanwezig is en er leerkrachten kunnen reanimeren zijn dan zulke dingen die besproken moeten worden. Maar dat er ook aandacht werd besteed om het te bekijken vind ik zeker een pluspunt. Dat de leerlingen in het laatste jaar ook lessen EHBO in hun lessenpakket hebben zitten is zelfs meer dan positief! In de eerste graad hadden ze afgelopen week ook een gezondheidsweek. Hierbij werd er aandacht besteed aan de lichamelijke, sociale en psychische gezondheid. Met een gezond ontbijt op school, voetmassage, yoga, sport, relaxatie, workshops rond pesten en natuurlijk ook een les EHBO én reanimatie. Bij de inschrijving op school werd ons gezegd dat er altijd een gezondheidsweek georganiseerd wordt maar dat het nog niet in detail was uitgewerkt. Ik kan dan alleen maar ongelooflijk content zijn dat het lesje reanimeren erin verwerkt werd. Niet alleen voor het geval er iets met ons Lieze zou gebeuren, maar omdat iedereen dit zou moeten kunnen. Het is geen ver van mijn bed show. Het is een feit dat je iemands leven redt bij snel ingrijpen. (Daar ben ik het levend bewijs van!)We kunnen onze kinderen er alvast wat zelfvertrouwen mee geven om het op deze leeftijd al aan te leren. Onze gemeente Haacht is trouwens ook een hartveilige gemeente. Niet alleen omdat er een aantal AED toestellen beschikbaar zijn, maar ook omdat de gemeente in samenwerking met het Rode Kruis al jaren lessen organiseert.
Om maar te zeggen, dat we wel een goeie keuze voor school hebben gemaakt! Na een kleine 2 maanden in het humaniora en de ervaring die we tot nu toe hebben, vind ik dat deze school zeker een voorbeeld mag zijn voor anderen! Een dikke pluim voor de directie, het luisterend oor en het begrip van een bezorgde moeder.
Wie van jullie kan reanimeren en een AED toestel gebruiken? Op welke school zijn deze lessen ook al standaard in het pakket voorzien? Benieuwd naar jullie informatie.