Kerstavond was voor mij een topdagje Een dagje van gewoon gelukkig zijn om een goeie dag. Zaterdag zag het er nochtans uit dat ons kerstfeestje niet zou kunnen doorgaan. Maar op een dag dat leven als vanzelf gaat; ben ik eens zo dankbaar! Alles wat ik wou doen is me gelukt. Het huishouden aan de kant en gezellig aangekleed, onze meiden mooi opgetut, mijn rendierbiscuit en soesjestaart, Alles om gezellig samen te zijn, met heel veel liefde, ons gezin, vrienden en natuurlijk lekker eten! En voor dat laatste zorgde mijn ventje. Homemade kaaskroketjes, worstenbroodjes en mini-pizza voor de hapjes. Fondue en gourmet met lekkere slaatjes, spruitjes, peperroom- en champignonsaus, aardappelgratin. Geen speciallekes; maar wel alles zelfgemaakt met extra veel liefde!
Gezien mijn meiden lactose intolerant zijn, gebruik ik ook altijd lactose arme room, boter en pure chocolade.
- 5 eieren
- 200 gr kristalsuiker
- 100 gr maïszetmeel (maïzena)
- 50 gr rijstmeel
- (chocoladebiscuit; 2 eetlepels cacaopoeder)
Aan de slag
- doe de eieren in de kom en klop ze los, voeg hier de suiker bij
- mix gedurende 10 minuten tot een wit luchtig beslag
- meng het meel (en zeef het cacaopoeder), voeg in kleine porties het meel erbij, roer steeds voorzichtig maar voldoende om; zodat er geen klonters in het deeg achterblijven. Doe dit met een spatel of klopper.
- beboter een springvorm en bedek met bakpapier.
- doe het beslag in de vorm en bak gedurende 45 min op 180 graden. Open de oven niet gedurende het eerste half uur. Prik in het deeg om te kijken of het droog is.
- Laat even afkoelen en verwijder de bakvorm en het bakpapier.
Je zal merken dat het bovenste laagje van de biscuit een héél luchtig laagje is. Laat eerst helemaal afkoelen. Snij het er egaal af en draai de biscuit om. Zo wordt de onderkant van jouw biscuit de mooie egale bovenkant.
Mijn kerstbiscuit heb ik 1x doormidden gesneden; maar dat kan gerust ook 2x zodat je 3 lagen krijgt. Vullen kan je naar wens met boterroom, slagroom, confituur ... .
TIP: steek in elk laagje op de zelfde hoogte een tandenstoker. Als je de lagen naast elkaar legt om te vullen; weet je daarna ook weer hoe het netjes op elkaar past!
Voor de afwerking maakte ik chocoladeboterroom.
- 250 gr roomboter
- 250 gr bloemsuiker
- gesmolten chocolade
Haal de boter even uit de koelkast zodat ze wat malser wordt. Klop ze zacht en voeg de poedersuiker in porties toe. Laat enkele minuten goed doordraaien tot de suiker helemaal is opgenomen en het een mooi zacht romig geheel vormt. Voeg enkele lepels gesmolten chocolade toe. Doe dit naar smaak.
Bestrijk de biscuit (na het vullen) met de chocoladeboterroom.
Voor de afwerking heb ik toch even in mijn kast moeten rommelen. Maar gelukkig heb je zo af en toe wel eens wat liggen. Voor de ogen knipte ik 2 ovaaltjes uit eetbaar (snoep)papier, met een vlekje gesmolten chocolade erop. Normaal gezien moet deze Rudolf een rode neus hebben, maar daar kon ik niet direct iets voor verzinnen. Er bestaan vast wel rode snoepjes, of suikerpasta met kleurstof, marsepein, ... Maar gezien er daar niets van in mijn kast te vinden was, werd het een ferrero rocher.
Het leukste van deze is natuurlijk ook nog het gewei!
Voor mijn ventje zijn 40ste verjaardag verzon ik een manier om een chocoladecijfer te maken en deze methode heb ik hier ook gebruikt. Smelt de chocolade au bain-marie. Teken het gewei op een papier of print er ééntje dat je op Pinterest of het web kan vinden. Leg hierop een stuk wit boterhampapier of bakpapier. Neem nog een stukje boterhampapier en rol er een spuitzakje mee. Vul deze met de gesmolten chocolade. Nu kan je aan de slag om het gewei netjes helemaal over te tekenen en te vullen. Leg onderaan een stokje voor popcakejes (of een Mikado) waar het gewei zich kan aan vasthechten. Indien het gewei niet helemaal netjes naar je zin opgevuld is, kan je de achterkant ook gebruiken, die is natuurlijk mooi glad op het papiertje. Ik vulde het wel mooi in streepjes op, maar vergat om nog een keertje over het witte stokje te gaan. Dus dat was stom van me, waardoor ik het gladde gedeelde als voorkant gebruikte. (Maar alvast weer iets geleerd)
Leg deze op het papiertje in de diepvriezer tot het helemaal gestold is of tot net voor het afwerken/opdienen. (in de frigo kan ook, maar uit ervaring heb ik al gemerkt dat de chocolade dan te snel vochtig wordt en er druppeltjes op ontstaan).
Steek het gewei in de biscuit tot aan de rand zodat je de stokjes niet meer kan zien; anders knip je er onderaan een stukje af.
*Deze techniek met de gesmolten chocolade kan je ook gebruiken om letters en cijfers te schrijven. Zoek een mooi lettertype en print het af. Hoe kleiner het gaatje van je spuitzak, hoe mooier en gedetailleerd je kan schrijven! De 'let it snow' is daar een mooi voorbeeld van.